De ce să purtați o mască medicală?
Măștile medicale sunt utilizate în scopul prevenirii infecțiilor, bacteriilor și particulelor contaminate pe cale aeriană. Purtarea unei măști și utilizarea corectă a acestea oferă protecție împotriva celor menționate mai sus. Dacă aveți o infecție a tractului respirator, aceasta ajută la prevenirea și răspândirii bolii. Măștile medicale de examinare și chirurgicale, dacă sunt utilizate corespunzător, sunt eficiente în prevenirea răspândirii infecțiilor cu picături.
Purtarea unei măști este doar o modalitate de a ajuta la prevenirea infecțiilor ale tractului respirator. Cel mai important este să se respecte o bună igienă personală. Spălați frecvent mâinile cu săpun lichid după strănut, tuse, curățarea nasului sau după ce ați mers la toaletă, în special înainte de a atinge ochii, nasul și gura sau înainte de a prepara mâncare. Puteți, de asemenea, să dezvoltați imunitatea corpului prin dezvoltarea unui stil de viață sănătos - să mâncați sănătos, să vă odihniți suficient, să faceți exerciții, să nu fumați, și lista poate continua.
Înainte de a purta o mască, obligatoriu spălați-vă mâinile înainte și după, însă nu înainte de a lua cunoștință cu instrucțiunile de utilizare furnizate de către producător.
Cine ar trebui să poarte o mască medicală?
- Persoanle care sunt prezente în timpul unei intervenței sau proceduri medicale
- Persoanele cu simptome de infecție respiratorie
- Persoanele care au grijă de pacienții cu simptome de infecție respiratorie
- Oamenii care vizitează clinici sau spitale
- Lucrătorii medicali în setările clinice
- Lucrătorii care manipulează alimentele
- Personalul operațional al transportului public
- Oameni în locuri aglomerate sau prost ventilate
Când purtați o mască medicală, asigurați-vă că:
- Masca se potrivește perfect pe față
- Partea colorată a măștii se îndreaptă spre exterior, cu banda metalică de sus
- Corzile sau benzile elastice sunt poziționate corespunzător pentru a menține masca ferm în poziție
- Masca acoperă nasul, gura și bărbia
- Banda metalică se formează pe podul nasului
- Încercați să nu atingeți masca după ce ați fixat-o pe față deoarece manipularea frecventă poate reduce protecția. Dacă trebuie să faceți acest lucru, spălați-vă mâinile înainte și după atingerea măștii
- Când scoateți masca, evitați să atingeți exteriorul măștii deoarece această parte poate fi acoperită cu germeni
- După scoaterea măștii, pliați masca spre exterior (adică partea exterioară a măștii îndreptate spre interior), apoi puneți masca într-o pungă de plastic sau de hârtie înainte de a o pune într-un coș de gunoi cu un capac
ATENȚIE!!! O mască medicală de examinare trebuie aruncată după utilizare și în niciun caz nu trebuie folosită mai mult de o zi. Înlocuiți imediat masca, dacă aceasta este deteriorată sau murdară.